Resmi büyültmek için üzerine tıklayın. |
Ülkemizdeki KOBİ pazarlama ortamı önemli bir değişim süreci yaşarken, KOBİ’ler tarafından sunulan ürün ve hizmetleri arayan potansiyel müşteriler, satın alma süreci sırasında öncelikli olarak interneti ve akıllı telefonları kullanıyorlar.
Sosyal, lokal ve mobil dijital platformların bir arada kullanılmasından oluşan ve adını da bu platformların kısaltmasından alan yeni dijital pazarlama konsepti SoLoMo, müşterileri KOBİ’lerin kapılarına dek yönlendirerek satışları doğrudan etkiliyor.
Küçük işletmeler de SoLoMo’nun gücünden faydalanarak yeni müşteriler edinebilirler. Bunun için bu 5 temel ipucunu dikkate almaları yeterli olacaktır:
Bir mobil web sitesi kurun
Türkiye’deki birçok KOBİ bir web sitesine sahip değil. Web sitesi olanların da sitelerinin sadece yüzde 1’i akıllı cep telefonları, tabletler gibi mobil cihazlar için optimize edilmiş durumda. Sadece bir web sitesine sahip olmak bile KOBİ’lerin önemli bir rekabet avantajı elde etmelerini sağlar. Firma bu sayede Türkiye’de ve dünyada yapılan online ve mobil aramalarda kolayca bulunabilir. Kısacası, mobil uyumlu web sitesine sahip olan bir KOBİ, bugüne kadar sahip olduğu en çalışkan satışçıyı da bulmuş demektir. Web siteleri haftada 7 gün 24 saat, hem de hiç şikâyet etmeden ve de bir gün bile izin almadan çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken, mobil cihazlar için optimize edilen web sitesinin profesyonel ve güvenilir bir şirket tarafından yapıldığından emin olmak ve sitenin devamlılığını ve yönetimini sağlamaktır. Çilingirler kilitleri onarır, çiçekçiler çiçek düzenlemeleri yapar, fırıncılar pasta pişirir, mermer şirketleri mermer karolar satar. KOBİ’ler de en iyi yaptıkları işe odaklanmalıdırlar.
Ticari unvanınızdaki fazlalıklardan kurtulun
SoLoMo çalışmalarında, firmanın resmi makamlarda kayıtlı olduğu ticari adı değil, işletmeye ait tüketici tarafından tanınan adı ve markaları kullanılmalı. ‘Şti., Ltd., Tic.’ gibi firma isminin arkasındaki kısaltmaların müşteriler için bir şey ifade etmediği unutulmamalı. Bu tür bilgilerin online ortamda kullanılması Google, Yandex gibi arama motorlarının farklı sonuçlar getirmelerine neden olabilir. İnternet kullanıcıları bir firmayı internette ararken, firma adının arkasına “Şti., Ltd., Tic.” gibi kısaltmaları hiçbir zaman eklemedikleri için, bu unvanların da internette kullanılması gereksizdir.
Eksiksiz bir adres bilgisi oluşturun
Daire numarası, kat numarası, bina adı ve numarası, sokak, cadde, bulvar, bölge ve şehir gibi tüm adres bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Aynı zamanda, ‘Sultanahmet Camii’nin tam karşısı’ gibi, kolay bulunabilecek bir noktaya göre tarif vermek de son derece yararlıdır. Türkiye, dünyadaki en detaylı adreslendirme yapılarından birine sahip. Bu nedenle, detaylı adres bilgisine sahip firmalar, potansiyel müşterilerin kendilerini çok daha kolay bir şekilde bulabilmelerini de sağlar.
İş yerinizin lokasyonunun doğru bir şekilde coğrafi konumlandırmasını yapın
Coğrafi konumlandırma SoLoMo pazarlama faaliyetleri için çok önemlidir. Birçok akıllı telefon, mobil uygulama, sosyal ağ ile harita ve navigasyon cihazı, bir firmanın konumunu belirleyebilmek için coğrafi konumlandırmanın doğruluğundan güç alır. Eğer işletmenin coğrafi konumlandırması yanlışsa, potansiyel müşteriler kolaylıkla bulamayacakları için büyük ihtimalle vazgeçecek ve rakip firmalardan birine yönelecektir. Bu konuda uzman bir şirket tarafından yapılacak coğrafi konumlandırma manuel olarak doğrulanmalı ve coğrafi kod, firmanın fiziksel konumuna 20 metreden daha uzak olmamalıdır.
4 büyük dijital harita platformuna kaydolun
Bir KOBİ ticari unvanındaki fazlalıklardan arındığında, eksiksiz bir adres oluşturduğunda ve işletme konumunun doğru coğrafi konumlandırmasını yaptığında, sıra Türkiye’de kullanılan tüm harita platformlarında yer almasına gelir. SoLoMo’dan maksimum verimi almak isteyen KOBİ’ler, Türkiye’de yoğun bir şekilde kullanılan dijital harita platformları Google Haritalar, Yandex.Haritalar, Nokia Haritalar ve TomTom Places’ta mutlaka yer almalılar. Bu dört büyük harita platformlarında bulunan bir KOBİ, başta navigasyon cihazları olmak üzere, mobil cihazlarda, mobil uygulamalarda, online ve mobil sitelerde, sosyal ağlarda ve arama motorlarında yer almayı da garantilemiş demektir.
Bu beş ipucunun SoLoMo bakış açısından pazarlamanın temeli olduğuna değinen Yellow Medya Genel Müdürü Trevor Nadeau, sürekli değişen ve büyüyen bir pazarlama kavramı olan SoLoMo’nun, temelde lokasyon bazlı etkileşim kavramı üzerine kurulduğunu belirtiyor.
Lokasyon bazlı etkileşimin, bir işletmenin gerçek dünyadaki fiziksel konumunu ya da dijital dünyadaki sanal varlığı oluşturmasına olanak tanıdığını belirten Nadeau, her iki durum için de kullanılabilecek beş ipucunun işletmelerin yeni müşteriler edinmelerinde yardımcı olacağını vurguladı.
SoLoMo hakkında daha fazla bilgi için Yellow Medya'nın SoLoMo sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Paylaşım için teşekkürler." vb. yorumlar yayınlanmamaktadır. Lütfen konu ile ilgili yorumlarınızı paylaşın.